ללא ספק, כל אישה הרה רוצה ללדת ילד בריא. למרבה הצער, לא כל הריון מסתיים בהצלחה. לעיתים הריון מסתיים בהפלה או הולדת תינוק הסובל ממומים או מחלה. בעוד שבמקרים מסוימים הסיבה לכך הינה נסיבות טבעיות אותן לא היה ניתן למנוע, במקרים אחרים הגורם הינו רשלנות רפואית. ההבדל בין רשלנות בהריון ורשלנות בלידה אינו תמיד ברור. במאמר זה נסביר על ההבדל ביניהם, כיצד ניתן לדעת האם קיימת עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית ועוד.
רשלנות בהריון עלולה להתרחש עוד בשלבים בהם זוג עדיין רק מבקש להרות או במהלך ההריון עצמו, בעוד שרשלנות בלידה יכולה להתרחש בשלבי ההכנה ללידה, במהלך הלידה עצמה או לאחריה, במעקב אחרי מצב האם והתינוק. עם זאת, לעיתים נזקים שנגרמו במהלך הלידה, מקורם ברשלנות בשלב ההריון עצמו, וללא ידע רפואי נרחב, לא תמיד קל לנתח ולהגיע למסקנה ברורה באשר לנקודה המדויקת בה התרחשה הרשלנות שהובילה בסופו של דבר לנזק שנגרם לאם ו/או לתינוק. כלומר, פגיעה שהתרחשה במהלך הלידה, לדוגמא, אינה מעידה בהכרח על רשלנות בלידה ויתכן שמקורה בטעות או התרשלות שהתרחשה בשלבים מוקדמים יותר בהריון. בכדי לקבוע האם התרחשה כלל רשלנות וישנה עילה להגשת תביעה משפטית, ישנו צורך בידע רפואי כמו גם ידע משפטי נרחבים. לכן, כאשר עולה חשד כי הנזקים מהם סובלים האם או התינוק הינם תוצאה של רשלנות מצד גורם רפואי, יש לפנות לייעוץ של עורך דין רשלנות רפואית. בחינת המקרה הספציפי על ידי עורך דין אשר מתמחה בתחום זה תוכל לסייע בקבלת החלטה מושכלת האם יש טעם וכדאיות בהגשת תביעה או לחילופין בניהול מו”מ ישיר מול הרופא המטפל או המוסד הרפואי בו טופלה האישה בשלב ההריון או בוצעה הלידה. במידה ועורך הדין יגיע למסקנה כי קיימת עילה לתביעה, וישנה כדאיות בהגשתה, יהיה צורך לפנות לשירותי מומחה רפואי משפטי לשם קבלת חוות דעת, אשר תתמוך בטענות התביעה. חוות דעת כזו מהווה תנאי הכרחי להגשת תביעת רשלנות רפואית בבית המשפט.
רשלנות בהריוןתביעות רשלנות רפואית בהריון מוגשות לעיתים על רקע שלב ייעוץ טרום הריון וייעוץ גנטי. כבר לפני ההיריון צריך לבחון הרופא המטפל את הרקע הרפואי של בני הזוג ובהתאם לנתונים במידת הצורך לשלוח אותם לבדיקות טרם היריון כדי לשלול פוטנציאל של התפתחות מומים או מחלות כתוצאה מקשרים גנטיים. בנוסף, אם מתגלה כי מדובר באישה שיש לה רקע בריאותי שעלול לסכן אותה או את העובר, על הרופא לנהוג בהתאם לפרוצדורות המקובלות, להסביר לאישה על הסיכונים והסיכויים, ולפעול להבטחת היריון בריא על ידי ביצוע מעקב הריון ראוי. תביעות רשלנות רפואית בהריון יכולות להיות מוגשות גם על רקע טיפולי פוריות שכשלו עקב התרשלות גורם רפואי. בשלב ההריון עצמו רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי במעקב הריון לקוי, אי שליחת האם לבדיקות הכרחיות, פענוח תוצאות בדיקות באופן שגוי וכשלים נוספים בטיפול באם ו/או בעובר אשר עלולים להוביל בסופו של דבר לנזקים לאם ו/או לעובר, עד כדי סיכון חייהם. כאמור, רשלנות בהריון עלולה לבוא לידי ביטוי בשלב מאוחר יותר, בלידה עצמה. לדוגמא, רשלנות במעקב ההריון עלולה להוביל לאי אבחון גורמי סיכון וכתוצאה מכך ללידה מוקדמת או סיבוכים במהלך הלידה, הולדת תינוק הסובל ממומים, נזקים לאם ועוד. רשלנות בלידהלהבדיל מרשלנות בהיריון, רשלנות רפואית בלידה מתייחסת למקרים בהם אישה הגיעה לחדר לידה עם היריון תקין, אך בשלבי ההכנה ללידה, במהלכה או לאחריה היא ו/או התינוק לא קיבלו את הטיפול או ההתייחסות הרפואית הנכונים וכתוצאה מכך נותרו האם ו/או התינוק עם פגיעות. בחירת שיטת לידה בלתי מתאימה בהתאם לנסיבות, ביצוע הליך הלידה באופן רשלני, אי התייחסות למצוקה עוברית או סיבוכים אחרים במהלך הלידה, התרשלות במעקב אחר מצב האם ו/או התינוק לאחר הלידה, כל אלו מהווים דוגמאות לעילות להגשת תביעת רשלנות רפואית. תביעת רשלנות בהריון או בלידה תביעות רשלנות בהריון או רשלנות בלידה הינן בין התביעות המורכבות ביותר בתחום של רשלנות רפואית. הכנת תביעות אלו מצריכות פעמים רבות השגת מספר חוות דעת של מומחים מתחומים רפואיים שונים, ולאחר הגשת התביעה מדובר על הליכים משפטיים אשר נמשכים זמן רב עד כדי שנים. ישנה חשיבות רבה בבחירה נכונה של עו”ד רשלנות רפואית אשר מנוסה בייצוג נפגעים במקרים דומים של רשלנות בהריון או רשלנות בלידה, ובייחוד בהתחשב בעובדה כי הנתבעים, רופאים ומוסדות רפואיים, מחזיקים בעורכי דין מן השורה הראשונה, אשר מנוסים בהגנה בתביעות מסוג זה. ללא ייצוג ראוי בבית המשפט, סיכויי התביעה להסתיים בהצלחה תוך השגת פיצוי הולם, הינם קלושים ביותר.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |