במהלך ההריון נשים נדרשות לעבור מגוון בדיקות שמטרתן לוודא כי ההריון מתנהל באופן תקין, ללא סכנה למצב האישה או העובר. רשלנות רפואית בהקשר זה יכול להוביל לסיבוכים בהריון, לנזקים בריאותיים לאישה ו/או לעובר עד לסיכון חייהם.
בדיקת מי שפיר
אחת מן הבדיקות אשר נערכות במהלך הריון היא בדיקת מי שפיר לאבחון מחלות גנטיות. נהוג לבצע בדיקה זו בין השבוע ה-16 לשבוע ה-20 להריון. במקרים נדירים, בהם ישנה סכנה ממשית להריון, מבוצעת בדיקה כזו גם לאחר השבוע ה-20. מדובר בבדיקה פולשנית, אשר במהלכה מוחדרת מחט מיוחדת, ארוכה ודקה דרך הבטן לשק מי השפיר בו מתפתח העובר. הדמיית אולטראסאונד מאפשרת את הזרקת המחט. בבדיקה נשאב נוזל מי שפיר, אשר מועבר לבחינה במעבדה.
בדיקת המעבדה מטרתה לוודא כי העובר אינו סובל ממום או פגם כלשהו באמצעות בדיקת תרביות תאים עובריים הנמצאים בנוזל, ולנתח את כרומוזומי התא של העובר לאחר מספר שבועות. עוד יצוין, כי את תאי העובר שנמצאים במי השפיר מגדלים במעבדה ובודקים במספר שיטות, כאשר הבדיקה הבסיסית ביותר והמקובלת הינה בדיקת קריוטיפ, הבוחנת תקינות מספר הכורומוזומים של העובר, אך חשוב לדעת, כי קיימות בדיקות נרחבות יותר למציאת מומים גנטיים נוספים כגון בדיקת FISH ובדיקת Array-CGH.
חשיבותה של בדיקת מי שפיר משמעותית במיוחד במקרים בהם להורים נטייה תורשתית למחלות או מצבים בריאותיים שונים ובמקרה של חשד למום עקב בדיקת שקיפות עורפית לא תקינה או בדיקת חלבון עוברי המעלה חשד לבעיה אצל העובר.שיקולים נוספים בהחלטה האם לבצע בדיקת מי שפיר הם גיל האישה, ההיסטוריה הרפואית שלה, אורח חייה ועוד.
באמצעות בדיקת מי שפיר ניתן לאבחן מחלות ותסמונות שונים, ביניהן תסמונת דאון, סיסטיק פיברוזיס, תסמונת איקס שביר, תסמונת בלום, מחלת גושה ועוד. תוצאות בדיקת מי שפיר מאפשרות לאם לבצע החלטות מושכלות לגבי המשך ההריון. עם זאת, חשוב לציין כי במהלך בדיקת מי השפיר עלולים להיווצר סיבוכים דוגמת זיהום או תסחיף מי שפיר, קיים סיכון לפגיעה בעובר או באם, ואף ישנו סיכון המוערך בלמעלה מחצי אחוז למות העובר עקב הבדיקה.
עילות להגשת תביעת רשלנות בהריון
תחום הרשלנות הרפואית הינו מורכב ביותר ובכל חשד לרשלנות בהריון מומלץ להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית, ובאופן ספציפי יותר, עם עורך דין אשר מנוסה בניהול תיקי רשלנות בהריון. עורך דין כזה, ידע לבחון את נסיבות המקרה ולבדוק, בהתחשב בידע המשפטי והרפואי שלו, האם ישנה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, והאם הגשת תביעת פיצויים תהיה כדאית עבור התובעים.
רשלנות רפואית יכולה להתרחש לפני ביצוע הבדיקה, במהלכה או לאחריה. להלן עילות אפשריות להגשת תביעת רשלנות בהריון על רקע בדיקת מי שפיר:
- בדיקת מי שפיר לא בוצעה, למרות גורמי סיכון אצל האם ו/או האב.
- הרופאים לא בדקו טרם ביצוע ההליך האם לאישה רגישויות מיוחדות או היסטוריה רפואית אשר יכולה להעיד על אי התאמתה לעבור את ההליך.
- החדרת המחט בוצעה ברשלנות ועקב כך נגרם נזק בלתי הפיך לעובר או לאישה.
- בדיקת מי השפיר נעשתה ללא מעקב אולטרסאונד כפי שמתבקש.
- בדיקת מי השפיר נערכה על ידי רופא שאינו מוסמך או מיומן בביצוע בדיקה כזו.
- אי הסכמה מדעת – הבדיקה בוצעה מבלי שסופקו לאישה הסברים מלאים לגבי כל הכרוך בבדיקה, והסיכונים שבה.
- קבלת נתוני מעבדה שגויים בתוצאות הבדיקה עקב ביצועה באופן לקוי.
- רשלנות באבחון – תביעות רבות מוגשות עקב פענוח שגוי של תוצאות הבדיקה. אי אבחון מומים או מחלות גנטיות עלול להוביל להולדת תינוק אשר סובל מנכות קשה. במקרים כאלו ניתן להגיש תביעת רשלנות בהריון בעילת הולדה בעוולה, שכן נמנעה מן ההורים את האפשרות להחליט האם להמשיך את ההיריון או לא. כמו כן, פענוח שגוי יכול לבוא לידי ביטוי באבחון מום או מחלה גנטית למרות שאלו לא היו קיימים. בתי משפט דנו בעבר במקרים בהם החליטו ההורים להפסיק את ההריון על ידי ביצוע הפלה עקב אבחון שגוי.
- הרופאים לא הפנו את האישה לבדיקות נוספות נדרשות למרות שהתקבלו נתונים בבדיקת מי השפיר אשר מעידים על התפתחות לא תקינה של העובר.
- הרופאים התרשלו במעקב אחר מצב האישה והעובר לאחר ביצוע הבדיקה, או לא התייחסו כראוי לתופעות לוואי ותסמינים שעלו.
- הרופאים לא הציגו בפני ההורים את האפשרויות הנוספות לביצוע בדיקות מעבדה נוספות ונרחבות יותר מדגימת מי השפיר שנלקחה.
בתי משפט נדרשים להכריע האם התקיימה במקרה שנדון בפניהם רשלנות רפואית, והיא אכן הסיבה לנזק שנגרם לאם ו/או לעובר. חשוב לציין שלא כל מקרה של פגיעה מוגדר כרשלנות רפואית. על עורך דין רשלנות רפואית להוכיח, בהסתמך על חוות דעת משפטית רפואית, כי נגרם נזק, התרחשה רשלנות רפואית וכן עליו להוכיח את הקשר הסיבתי ביניהם.
אם אתם סבורים כי נפגעתם עקב רשלנות בהריון על רקע בדיקת מי שפיר, ירון מויאל, עורך דין רשלנות רפואית בירושלים, מציע פגישת ייעוץ חינם וללא כל התחייבות. עו”ד מויאל מקיים פגישות בירושלים או באזור המרכז; בתל אביב או בהרצליה פיתוח.
לתיאום פגישת ייעוץ, חייגו 02-5662662 או לחצו עורך דין רשלנות רפואית בהריון |
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:
בדיקת מי שפיר – מה חשיבותה ומהם הסיכונים שבה?
רשלנות רפואית בהריון
רשלנות רפואית בהריון – אי אבחון תסמונות גנטיות
|