סכרת הריון הינה סיבוך אשר עלול להתרחש בתקופת ההיריון ויש לטפל בו ללא דיחוי בכדי להימנע מסיכון בריאות האישה או העובר. סכרת הריון נוצרת כאשר הגוף אינו רגיש דיו לפעילות הורמון האינסולין, והיא גורמת לריכוז סוכר גבוה במחזור הדם של האישה ההרה, מצב אשר אף עלול לסכן את חייה ו/או חיי העובר. סכרת היריון, אשר נקראת לעיתים גם סכרת היריונית, היא תופעה נפוצה יחסית, ממנה סובלות כ-5% מהיולדות. ברוב המקרים, סכרת הריון נעלמת עם סיום ההיריון.
באמצעות אבחון מוקדם וטיפול נכון, ההריון והלידה יכולים לעבור באופן תקין, ללא פגיעה באם או בתינוק. עם זאת, רשלנות בהריון על רקע סכרת הריון עלולה להוביל לסיבוכים ולסכן את בריאות האישה, אך גם את העובר, כיוון שכמויות הסוכר העודפות בדם האישה יעברו בדרך כלל לעובר. כתוצאה מכך יתרחשו אצל העובר הפרשות אינסולין מוגברות במטרה לעבד את הסוכר ולהכניסו לתאים שלו. הפרשות אינסולין מוגברות גורמות ברוב המקרים לגידול מואץ של העובר.
אם עולה חשד לפגיעה באם או בילד כתוצאה מרשלנות רפואית בהריון, ניתן לקבוע פגישת .ייעוץ חינם עם ירון מויאל, עורך דין רשלנות רפואית בירושלים, בתל אביב, או בהרצליה פיתוח.
לתיאום פגישת ייעוץ, חייגו 02-5662662 או לחצו עורך דין רשלנות רפואית בהריון |
כאשר האישה סובלת מסכרת הריון גדל הסיכוי להיווצרות סיבוכים שונים במהלך ההריון וכן במהלך הלידה דוגמת:
- רעלת הריון.
- לידה מוקדמת וסיכונים נשימתיים לעובר במידה וריאותיו עדיין לא בשלו.
- התקדמות איטית בלידה.
- קושי במעבר העובר בעת לידה טבעית בשל כתפיו הרחבות (“פרע כתפיים”) – עובר בעל מבנה גוף גדול מן הרגיל הופך את הלידה ללידה בסיכון, שכן הסבירות לסיבוכים במהלך הלידה עולה. במקרים אלו יתכן והצוות הרפואי יחליט על ביצוע לידה מכשירנית או ניתוח קיסרי.
- צניחת סוכר אצל התינוק לאחר הלידה.
עקב הסיבוכים השונים אשר עלולים להיווצר, ישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם של סכרת הריון. בכדי לבדוק האם אכן האישה סובלת מסכרת הריון, רופא יפנה אותה לבדיקה המכונה בדיקת העמסת סוכר, אשר יכולה להיערך בשני שלבים: בדיקת העמסת סוכר 50 גרם הינה בדיקת סקר ובמידה ומתקבלת בה תוצאה חיובית, האישה עוברת בדיקת 100 גרם. בין הסיבות בגינן יכול להחליט הרופא על הפניית האישה לבדיקה ניתן למנות את הנסיבות הבאות:
- קרוב משפחה מדרגה ראשונה של האישה ההרה אובחן כסובל מסכרת.
- אובחן ריבוי מי שפיר ברחם האישה.
- האישה נושאת ברחמה עובר גדול מהרגיל.
הטיפול בסכרת הריון מטרתו שמירה על רמת סוכר מאוזנת, והוא יכול להיות על ידי תזונה נכונה ופעילות גופנית, או על ידי זריקות אינסולין במקרים חמורים יותר. אבחון מוקדם של סכרת הריון יכול להשפיע באופן משמעותי על אופן הטיפול וסיכויי הצלחתו. היות ומדובר במקרים אלו בהריון בסיכון גבוה, רופא מומחה בתחום יעקוב אחרי מצב האישה, והיא תתבקש להגיע ברוב המקרים לבדיקות דו שבועיות במרפאתו. בדיקות דוגמת אולטרסאונד ודיקור מי שפיר יבוצעו תכופות בכדי לבחון את גודל העובר.
עילות להגשת תביעת רשלנות בהריון
באם נגרמו נזקים לאם או לתינוק, ניתן להגיש תביעות רשלנות רפואית בהריון על רקע סכרת הריון בין אם הרשלנות התרחשה במהלך ההריון, במהלך הלידה או לאחריה. עילות אפשריות להגשת תביעת פיצויים יכולות להיות הנסיבות הבאות:
- הרופא התרשל במעקב ההריון – על הרופא מוטלת אחריות לוודא כי העובר מתפתח באופן תקין וההריון מתקדם באופן נורמלי. עליו להתייחס לגורמי סיכון כמו קיום סוכרת במשפחה, השמנת יתר או הריון מעל גיל 40, ולדאוג למעקב רפואי מתאים. במקרים בהם ישנו חשד לסוכרת היריון על הרופא לשלוח את האשה ההרה לבדיקת העמסת סוכר.
- רשלנות בפענוח תוצאות בדיקות.
- הרופא לא הפנה את האישה לבדיקות נוספות למרות תוצאות בלתי תקינות, או בלתי מהימנות.
- הרופא התרשל במעקב אחר מצב האישה והעובר ובטיפול לאחר אבחון סכרת הריון. לדוגמא, אי מתן טיפול תרופתי, מתן תרופה לא נכונה או מינון לא נכון יכולים להוות עילה לתביעת רשלנות בהריון. על הרופא להתאים את הטיפול בהתאם למצבה של האישה, ולוודא כי הוא אפקטיבי.
- הצוות הרפואי התרשל בהחלטה על אופן הלידה – לדוגמא, התקבלה החלטה על לידה טבעית, למרות אינדיקציות שהעידו על כך שהדבר עלול לסכן את האם או הילוד, וראוי היה להחליט על לידה מכשירנית או לידה בניתוח קיסרי.
- הצוות הרפואי התרשל במעקב אחר רמות הסוכר של התינוק לאחר לידתו או בטיפול שניתן לו במידה והתקבלו תוצאות לפיהן רמות הסוכר שלו גבוהות או נמוכות מדי.
כאשר ישנו חשד כי התרחשה רשלנות בהריון מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין רשלנות רפואית לבחינת נסיבות המקרה הספציפי. בכדי להחליט האם ישנה עילה להגשת תביעת פיצויים יש צורך לעיין בתיעוד הרפואי. עורך דין רשלנות רפואית ידע להעריך מהם סיכוי התביעה והאם יש כדאיות בהגשתה, ובמידה וכן, ידע לפנות למומחה המתאים אשר יכין חוות דעת רפואית-משפטית המהווה תנאי להגשת תביעת פיצויים לבית המשפט.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:
רשלנות רפואית בהריון
עורך דין רשלנות רפואית
ניהול תביעות רשלנות רפואית |