עמוד השדרה תפקידו להעניק יציבות לגוף ולהגן על חוט השדרה. הוא מורכב מ- 24 חוליות בין הצוואר והמותן ו-18 חוליות בחלק התחתון, חלק מהן מאוחות. בין החוליות קיימים מפרקים אשר מאפשרים תנועתיות – כיפוף, יישור ופיתול של עמוד השדרה, ובין החוליות דיסקים שמטרתם לספוג לחצים וזעזועים.
חוט השדרה עובר בתעלה שיוצרות החוליות. הוא מורכב מתאי עצב האחראים על תחושה ועל תנועה, והוא מקשר בין גזע המוח ובין איברי הגוף השונים.
רשלנות רפואית בניתוח עמוד שדרה
בין הסיבות הנפוצות לביצוע ניתוח בעמוד השדרה ניתן למנות חבלות ושברים, פריצות דיסק, הסרת גידולים, זיהומים או עיוותים כתוצאה מעקמת או מחלות ניווניות. ניתוחים בעמוד השדרה נחשבים להליכים בהם גלומים סיכונים רבים. במקרים מסוימים ניתוחים כאלו מסתיימים ללא הצלחה בשיפור מצב המטופל, ואף בהרעה במצבו ומותירים אותו עם נזקים קשים. תוצאות אלו כשלעצמן אינן מעידות בהכרח על רשלנות בניתוח, וכדי לבחון האם אכן מדובר על רשלנות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי אצל עורך דין רשלנות רפואית, אשר יבחן את פרטי המקרה ומסמכי התיעוד הרפואי. באם יסיק עורך הדין כי אכן קיימת עילה להגשת תביעה, יפנה למומחה רפואי משפטי להשגת חוות דעת, שהינה תנאי הכרחי להגשת תביעה, יכין את כתב התביעה, ויוכל לייצג את הנפגעים בהליכים המשפטיים עד להשגת פיצוי הולם.
עילות להגשת תביעת רשלנות בניתוח עמוד שדרה
רשלנות בניתוח עמוד שדרה יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים. להלן מספר דוגמאות:
- אי הסכמה מדעת – טרם ביצוע הניתוח, על הרופא להעניק למטופל הסבר מקיף ומלא על ההליך הכירורגי, הסיכונים הכרוכים בו, חלופות לניתוח וכו’. ללא מתן הסבר מלא והחתמת המטופל על הסכמתו לביצוע ההליך, קיימת עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.
- איחור בביצוע ניתוח – רשלנות מצד רופא מטפל בהקשר זה יכולה לבוא לידי ביטוי באי הפניה לבדיקות נדרשות, או פענוח כושל של תוצאות בדיקות, וכתוצאה מכך איחור בביצוע ניתוח דחוף. מקרים כאלו יכולים להיות תוצאה של זלזול הרופא בתלונות המטופל או טעות באבחון מצבו.
- רשלנות מצד הרופא המרדים – רשלנות רופא מרדים יכולה לבוא לידי ביטוי לדוגמה במתן חומרי הרדמה לא מתאימים לחולה או מינון לא נכון של החומרים, מתן ההרדמה באופן לקוי, רשלנות במעקב אחר מצב המטופל במהלך הניתוח כשהוא מורדם או בשלב נטרול השפעות ההרדמה או לאחר סיום הניתוח.
- רשלנות בניתוח עצמו – רשלנות רפואית בניתוח עמוד שדרה יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, בהתאם למטרת הניתוח ואופן ביצועו. לא פעם חוסר זהירות מצד הכירורג עלול להוביל לנזקים בלתי הפיכים ולהותיר את המטופל עם פגיעות נוירולוגיות חמורות. במקרים של עקמת לדוגמה, חלו מקרים בהם מנותחים נותרו עם פגיעות עקב ביצוע לקוי של החדרת ברגים לעמוד השדרה. במקרים אחרים מוגשות תביעות רשלנות רפואית על רקע רשלנות הצוות בחדר הניתוח בזיהוי וטיפול בסיבוכים, כגון פגיעה בעצב. עילה נוספת בהקשר זה יכולה להיות שימוש בציוד ומכשירים לא מתאימים או לא תקינים או בחירה בטכניקה כירורגית לא נכונה בהתאם למצב המטופל ולסטנדרטים המקובלים בתחום.
- רשלנות במעקב אחרי ניתוח – לאחר כל ניתוח ישנו שלב המעקב אחר מצב המטופל, שמטרתו להבטיח כי לא התפתחו סיבוכים והניתוח עבר בהצלחה. מעקב קפדני הינו קריטי במיוחד במקרה של ניתוחים בעמוד השדרה שכן לא תמיד ניתן להסיק באופן מיידי האם הניתוח צלח או לא והאם התפתחו בעקבותיו סיבוכים. במקרים של ניתוחי עמוד שדרה ייתכנו סיבוכים המחמירים עם הזמן.
- ביצוע ניתוח שלא לצורך – במקרים בהם מוכח כי ניתן היה לטפל במצב בהצלחה בחלופה שאינה הליך כירורגי והינה פחות מסוכנת, יתכן וקיימת עילה להגשת תביעת רשלנות בניתוח עמוד שדרה.
רשלנות בניתוח בעמוד השדרה עלולה להשפיע לרעה על תפקודי מערכות שונות בגוף ומעבר למוגבלויות בתנועה ולשיתוק, עלולה להוביל לסבל וכאב של מטופלים באיברים שונים בגוף, אובדן שליטה על הסוגרים ועוד, ובמקרים חמורים אף להסתיים במוות. לא פעם ניתוחים כושלים מצריכים ניתוחים נוספים. במקרים רבים בהם המטופל נותר עם נזקים חמורים, ובוודאי אם נותר במצב סיעודי, ישנם גם נזקים נפשיים בגינם ניתן לתבוע פיצוי.
כאמור, אם אתם סבורים כי נפגעתם כתוצאה מרשלנות בניתוח עמוד שדרה, מומלץ לפנות בהקדם לפגישת ייעוץ ראשונית אצל עו”ד רשלנות רפואית, רצוי עורך דין אשר מנוסה בטיפול במקרים דומים, בכדי להבין האם קיימת עילה להגשת תביעה, מה כרוך בהגשת התביעה וניהול ההליכים בבית המשפט, מה הפיצוי הצפוי במקרה של זכיה וכו’.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:
רשלנות בניתוח – ביצוע הליך כירורגי באיבר הלא נכון
רשלנות בניתוח גב
פגישת ייעוץ ראשונית עם עורך דין רשלנות רפואית