תביעות רבות של רשלנות רפואית מוגשות בישראל מדי שנה על רקע רשלנות בניתוח. חלקן מוגשות עקב נזקים שנגרמו למנותח בשל רשלנות של הרופא המנתח במהלך הניתוח. תביעות אחרות מוגשות על רקע אי הסכמה מדעת, כלומר לא ניתן למטופל מתן הסבר מפורט ומלא לפני הניתוח על ההליך, השלכותיו, הסיבוכים העלולים להתרחש במהלכו וחלופות אפשריות לניתוח. כמו כן, קיימות תביעות רשלנות בניתוח על רקע רשלנות רפואית בהרדמה, כלומר ביצוע רשלנות מצד הרופא המרדים, אשר גרמה נזק למטופל ללא קשר לבעיה הרפואית בעטיה נותח.
הרדמה בניתוח ניתוחים רבים נעשים תחת הרדמה. מטרות הליך ההרדמה הן חסימת התקשורת בין תאי העצב למוח, ובכך מניעת תחושות שונות אצל המטופל, ביניהן כאב, וכן מניעת תזוזה של אזור מסוים בגוף ו/או הרפיית שרירים בכדי לבצע פרוצדורה פולשנית.
הרדמה הינו הליך שנערך על ידי רופא מרדים, אשר מתמחה בתחום ספציפי זה והינו בעל הכשרה מתאימה. על ההליך להתבצע תוך פיקוח ובקרה לפני הניתוח, במהלכו ולאחריו. רופא מרדים צריך להחזיק בידע רב בכל הנוגע לכל סוגי התרופות המאלחשות ותגובת הגוף האנושי על כל מערכותיו לתרופות אלו. כמו כן, עליו להיות מיומן בדרכים השונות למתן הרדמה (שאיפה, עירוי או זריקה). לקראת ביצוע ניתוח, הרופא המרדים צריך לבחור את שילוב התרופות הנכון בהתאם לצרכי המטופל ומצבו הפיסי ובהתאם להליך הרפואי שיעבור, וכן לבחור את האופן בו הוא יינתן לו. היות ותוכנית ההרדמה נבנית באופן אינדיבידואלי לכל אדם, על הרופא המרדים לבצע הערכה רפואית של המטופל לפני הניתוח. לדוגמא, גיל המטופל, משקלו וההיסטוריה הרפואית, וכן אופן ההליך המתוכנן ישפיעו על שיקולי הרופא המרדים בבחירת חומרי ההרדמה ואופן נתינתם. על הרופא המרדים לקבל את ההיסטוריה הרפואית (אנמנזה) של החולה בשלמותה, הן מתוך תיעוד רפואי קודם והן משיחתו עם המטופל. היסטוריה זו צריכה לכלול את פרטי המצב הבריאותי הנוכחי של המטופל, מחלות עבר, תרופות שהחולה נוטל, אלרגיות וכו’, שכן יתכן שמצבו כלל אינו מאפשר הרדמה, שכן זו עלולה לסכן את חייו. רשלנות בניתוח של רופא מרדיםניתוח תחת הרדמה הוא הליך אשר כרוך בסיכונים רבים, ועלול להסתיים בחוסר הצלחה. מצב כזה, כשלעצמו, אינו מהווה עילה לתביעת פיצויים, אלא אם התקיימה רשלנות מצד הצוות הרפואי. רשלנות רפואית של רופא מרדים עלולה לגרום נזקים גופניים קשים בלתי הפיכים, ואף להוביל למות המנותח. במקרים רבים, סיבוכים שנגרמו כתוצאה מההרדמה מתגלים רק לאחר סיום הניתוח והתעוררות המטופל מן ההרדמה, דוגמת שיתוק זמני או קבוע. רשלנות רפואית נקבעת על ידי בית המשפט במקרים בהם הוא מסיק כי ההרדמה התבצעה שלא בהתאם לסטנדרטים המקובלים ולידע המקצועי בתחום, ושלא לפי כללי הזהירות המקובלים. בין העילות הקיימות להגשת תביעת רשלנות רפואית של רופא מרדים:
תביעות רשלנות בניתוח על רקע הליך הרדמהבעת חשד כי נגרם לאדם נזק כתוצאה מהרדמה בניתוח, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין רשלנות רפואית בכדי לברר מהן זכויותיו והאפשרויות העומדות בפניו. עורך דין רשלנות רפואית יוכל לבחון את המקרה ולייעץ האם כדאי לפנות למומחה רפואי לבדיקה מעמיקה יותר של המקרה וקבלת חוות דעת רפואית. במידה ומתקבלת חוות דעת על פיה אכן נגרם נזק למנותח עקב רשלנות בהרדמה, ניתן להגיש תביעת רשלנות בניתוח. תביעות רשלנות רפואית מוגשות לרוב נגד הרופא המרדים וכן נגד בית החולים בו התקיים הניתוח, אשר אחראי על אנשי הצוות הרפואי שעובדים בו. במקרים בהם הניתוח התבצע בבית חולים בבעלות קופת חולים, נתבעת האחרונה. במידה וההליך התבצע בבית חולים בבעלות ממשלתית, נתבע משרד הבריאות. מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |