תביעות רבות של רשלנות רפואית בהריון מוגשות עקב לידת תינוק הסובל ממום הנובע מתסמונת גנטית. לרוב, תביעות אלו מתבססות על עילת “הולדה בעוולה”, מונח המתייחס למקרים בהם רשלנות רפואית הביאה לכך שאדם נולד כשהוא סובל ממום ועל כן להוריו עילה כנגד הרופאים על אי אבחון המום. ניתן לאבחן חלק גדול מן התסמונות הגנטיות לפני הריון או במהלכו באמצעות בדיקות שונות. בישראל ניתן להפסיק הריון בשל מום בעובר, בכפוף לאישור ועדה. ככל שהמום קשה יותר, יינתן אישור להפסיק את ההריון גם בשלב מאוחר יותר. עילת “הולדה בעוולה” יוצאת מנקודת הנחה שלו היה מתגלה המום מבעוד מועד, הוריו היו יכולים לבחור להפסיק את ההריון, והיה נמנע סבל רב מן הילד ומהוריו. במקרה של רשלנות רפואית בהריון מסוג “הולדה בעוולה”, הילד והוריו זכאים לפיצויים, והתביעה מוגשת על ידי ההורים, הן בשמם והן בשם הילד.
רשלנות רפואית בהריון – ייעוץ גנטי לפני ההריון או בשלבי הריון מוקדמים ייעוץ גנטי נעשה בעת תכנון הריון או בשלבי הריון מוקדמים. הגנטיקאי מברר את ההיסטוריה של כל אחד מבני הזוג בכל הנוגע למחלות תורשתיות ומומים מולדים (סרטן, פיגור שכלי, תסמונות כרומוזומליות, בעיות מטבוליות, הפרעות התפתחותיות וכו’), בעיות שעלו בהריונות קודמות, או בעיות אחרות אשר ידועות בקרב קרובי משפחה. על היועץ לתת לבני הזוג מידע בכל הנוגע למחלות גנטיות, כיצד הן עוברות בתורשה, מה הסיכוי לכך, ומה ההשלכות שלהן. תהליך זה נועד לסייע לנועץ לקבל החלטה רפואית אישית באופן בלתי מוטה, ולרוב מהווה חלק מהותי בהליך תכנון היריון או ליווי היריון של בני זוג. רשלנות בהריון – מעקב במהלך ההריוןבמהלך ההריון, לצוות הרפואי אחריות רבה לטפל באישה ולעקוב אחר מצבה, וכן נערכים בדיקות ומעקבים רבים לאורך כל תקופת ההריון, במטרה לוודא כי העובר מתפתח באופן תקין. פיגור בגדילת העובר יכול להוות אינדיקציה למום או מומים אצל העובר ועל הרופא הנשים להפנות את האישה לבדיקות הנדרשות. כמו כן, על הצוות הרפואי חייב ליידע את האשה לגבי כל הבדיקות אשר כלולות בסל הבריאות כמו גם בדיקות נוספות אשר ניתן לבצע במסגרת גופים פרטיים.
ישנן בדיקות הכרחיות במהלך ההריון שאי הפניה אליהן מהווה רשלנות של הרופא המטפל. בין הבדיקות הללו ישנן בדיקות דם, בדיקת חלבון עוברי, סקירת מערכות ועוד. יש לציין כי ישנן בדיקות שאינן נחשבות חובה, דוגמת בדיקת שקיפות עורפיות או בדיקת מי שפיר, אלא במקרים בהם יש צורך רפואי בבדיקה, או בנסיבות מסוימות כגון גילה של האישה ההרה. פסק דין רשלנות רפואית בהריוןבתי המשפט קובעים לרוב בפסקי דין כי התקיימה רשלנות רפואית באם הילוד סובל ממום על רקע גנטי והתקיימו הנסיבות הבאות:
חשוב לדעת, כי בעקבות החלטת בית המשפט העליון מחודש אוגוסט 2014, הוארך המועד להגשת תביעה (עבור מי שעבר את גיל 7) רק עד חודש אוגוסט 2015 בלבד! בנסיבות אלה חשוב ביותר לבדוק בהקדם האפשרי עם עו”ד רשלנות רפואית האם קמה לכם עילת תביעה, אחרת לא ניתן יהיה להגיש עוד תביעות בעילה זו לאחר מועד זה. חשוב לדעת, כי בעקבות החלטת בית המשפט העליון מחודש אוגוסט 2014, הוארך המועד להגשת תביעה (עבור מי שעבר את גיל 7) רק עד חודש אוגוסט 2015 בלבד! עם זאת, בפסק דין חשוב שניתן ע”י ביהמ”ש העליון בחודש אוגוסט 2016 האריך ביהמ”ש את המועד להגשת תביעות בגין הולדה בעוולה עד לסוף שנת 2017. בנסיבות אלה חשוב ביותר לבדוק בהקדם האפשרי עם עו”ד רשלנות רפואית האם קמה לכם עילת תביעה, אחרת לא ניתן יהיה להגיש עוד תביעות בעילה זו לאחר מועד זה. בכל מקרה שבו עולה חשד לרשלנות רפואית בהריון, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין רשלנות רפואית, אשר טיפל בעבר באופן ספציפי בתביעות של רשלנות בהריון. מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |