כעשרה אחוז מן הזוגות אשר מעוניינים להביא ילד לעולם סובלים מבעיות פוריות. טיפולי פוריות נועדו לעזור לזוגות אלה על ידי טיפול בגורמים לאי הפוריות והפחתת הזמן הדרוש להתעברות. מאמר זה יעסוק בעילות אפשריות להגשת תביעת רשלנות רפואית על רקע טיפולי פוריות שעברה האישה. ישנם סוגים שונים של טיפולי פוריות. סוג הטיפול נבחר בהתאם למקור הבעיה אשר מונעת מן האישה להתעבר באופן טבעי. קיימים טיפולי פוריות פשוטים יחסית המיועדים לבעיות פוריות קלות, דוגמת הזרעה תוך רחמית, אשר אינם כרוכים בסיכונים פיזיים רבים. לרוב, כאשר מדובר על בעיות פוריות קשות יותר, מוצעים טיפולים מורכבים יותר אשר טמונים בהם סיכונים רבים יותר, כגון הפריה חוץ גופית (IVF). טיפולים אלו מלווים במתן תרופות וביצוע בדיקות והליכים אשר עלולים להיות מסוכנים ולגרום לתופעות לוואי. הם טומנים בחובם סיכונים בריאותיים וסיבוכים אפשריים. לדוגמא, במקרים של הליך ההפריה המלאכותית מצליח, המוביל להריון, ישנו סיכוי גבוה להריון מרובה עוברים. הריון כזה נחשב הריון בסיכון גבוה, היות והוא מוביל פעמים רבות ללידה מוקדמת וללידת פגים. תרופות הורמונאליות לעידוד מערכת הרבייה יכולות לגרום לתופעות לוואי, חלקן ארוכות טווח. הן עלולות לגרום לגירוי יתר של השחלה, לדימומים קשים ובמקרים חמורים אף להוביל למות האישה. סיכון נוסף בלקיחת תרופות הורמונליות, בין אם על ידי כדורים או זריקות, הוא התפתחות ריבוי זקיקים בשחלות בחודשי הטיפולים, אשר עלולים להתפתח לציסטות. בשנים האחרונות נבחן הקשר בין מתן תרופות הורמונליות ובין התפתחות סוגים שונים של סרטן, ובעיקר סרטן השד וסרטן צוואר הרחם אצל נשים העוברות טיפולי פוריות. אמנם אנו עדים להתקדמות מרשימה בתחום טיפולי הפוריות, אך פעמים רבות הם מסתיימים ללא הצלחה. טיפול פוריות אשר אינו מסתיים בהריון תקין ומוצלח אינו מעיד בהכרח עילה לתביעת רשלנות רפואית. גם פגיעה בבריאות המטופלת במהלך או עקב טיפול פוריות הינו סיכון שעלול להתממש ולא מעיד בהכרח על רשלנות רפואית, מצד הרופא המטפל או המוסד הרפואי בו ניתן הטיפול. במקרה של חשד כי גורם רפואי התרשל במהלך טיפול רפואי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית. עורך דין אשר מתמחה בתחום זה מחזיק בידע משפטי כמו גם רפואי, יוכל לבחון את המקרה. במידה ועורך הדין יגיע למסקנה כי יתכן והתרחשה רשלנות רפואית, הוא יכול לסייע באיסוף התיעוד הרפואי הרלוונטי ולהעבירו למומחה רפואי לבחינה מעמיקה יותר של נסיבות המקרה. לרוב המומחה יהיה רופא גניקולוג מומחה בתחום הפריון, אשר יכין חוות דעת רפואית משפטית על סמך התיעוד הרפואי. בחוות הדעת יפרט במה התבטאה הרשלנות הרפואית, מהם הנזקים שנגרמו כתוצאה ממנה ומה היקפם. חוות הדעת אשר תספק עדויות לכך שהרשלנות היא אכן הגורם לנזקים יכולה להוות בסיס לתביעת פיצויים.
רשלנות רפואית בהריון על רקע טיפולי פוריותרשלנות בטיפולי פוריות יכולה לגרום נזקים פיזיים לאישה או לעובר, לסכן את חיי האשה, ולגרום סבל ועוגמת נפש רבים. להלן מספר עילות אפשריות להגשת תביעת רשלנות רפואית בהריון על רקע טיפולי פוריות: אבחון שגויעל הרופא המטפל מוטלת אחריות לבצע אבחון נכון של בעיית הפוריות, ותוך זמן סביר. למהירות האבחון יכולה להיות חשיבות גדולה שכן בתחום הפריון ככל שעובר הזמן, סיכויי האישה להשיג הריון הולכים ופוחתים. לכן, אבחון שגוי אשר הוביל לכך שלא ניתן לאישה טיפול נכון או שניתן לה טיפול לאחר שחלף זמן משמעותי יכול להוות עילה לתביעת רשלנות בהריון.
טיפול רפואי רשלניחובה על הרופא המטפל לבצע את טיפולי הפוריות בזהירות, תוך מתן הטיפול המתאים ביותר לבעיה ממנה סובלת האישה, ובהתאם למצבה הבריאותי, ההיסטוריה הרפואית שלה וכו’. כמו כן, הטיפול חייב לעמוד בסטנדרטים הרפואיים המקובלים ובהתאם לידע הרפואי העדכני בתקופת מתן הטיפול. לכן, בית המשפט יפסוק כי התקיימה רשלנות רפואית בהריון אם נגרם נזק לצד התובע בנסיבות הבאות:
הסכמה מדעתכאמור, טיפולי פוריות יכולים להיות הליכים רפואיים מסוכנים. עקב סיכונים אלה, על הרופא המטפל לספק לאשה הסבר מלא ומקיף על הטיפול ו/או התרופה המוצעים לה, אופן ביצוע הטיפול או נטילת התרופה, הסיכויים של הטיפול, הסיבוכים האפשריים והסיכונים הגלומים בו, וכן להסביר לה על אלטרנטיבות אפשריות אחרות לטיפול בבעיית הפוריות ממנה היא סובלת, אם ישנן, דוגמת תרופות או טיפולים אחרים, הסיכויים שלהם לשפר את מצבה וכן הסיכונים הטמונים בהם.
יתרה מכך, על הרופא לאפשר למטופלת לשאול שאלות, ולענות כראוי על כל שאלה שהיא מעלה בנושא. על הרופא לוודא כי המטופלת הבינה את כל ההסברים שסיפק לה. במקרים מסוימים, לדוגמא לקראת הפריה חוץ גופית (IVF), על הרופא להחתים את המטופלת על טופס הסכמה לקבלת הטיפול לאחר קבלת ההסבר. חשוב גם להדגיש כי על הרופא לספק את הטופס למטופלת זמן סביר לפני מתן הטיפול עצמו, ולא ביום הטיפול, בכדי לאפשר לה להתעמק בתכני הטופס ולשקול היטב את הסכמתה לעבור את הטיפול תוך הבנת מלוא ההשלכות של הטיפול. על הרופא לוודא שהבינה את תוכן הטופס לפני החתמתה עליו.
במקרים בהם בתי משפט הסיקו כי הרופא לא נתן למטופלת הסבר מלא, ועקב הטיפול נגרמו לה נזקים קשים, הם ראו בכך רשלנות רפואית ופסקו פיצויים לטובת הנפגעת. חשוב להדגיש כי במקרים רבים נפסקה רשלנות רפואית גם אם האישה חתמה על טופס הסכמה, היות וחתימתה אינה נחשבת הסכמה מדעת, כלומר הסכמה המבוססת על קבלת כל המידע הרפואי הרלוונטי.
בית משפט יפסוק כי התקיימה רשלנות רפואית רק במקרים בהם יוכח כי ניתן לאישה טיפול רפואי רשלני, וכי עקב רשלנות רפואית זו הטיפול הסתיים בכישלון. סכום הפיצוי שיפסוק בית המשפט יחושב בהתאם להפסדים פיננסיים שנגרמו לאישה או לבני הזוג, לדוגמא השקעה כספית בטיפולים ואובדן ימי עבודה. כמו כן, בית המשפט ייקח בחשבון את עוגמת הנפש שנגרמה לצד התובע. היקף הפיצוי יכול להגיע לכדי מאות אלפי שקלים ואף גבוה מכך במידה והרשלנות גרמה לנזקים בלתי הפיכים. מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |