לידה, תהליך טבעי ושכיח, מגלם בחובו לצערנו סיכונים, וככזה בנסיבות מסוימות הוא עלול להסתבך ולהסתיים בתוצאות קשות. במקרים מסוימים חוסר מיומנות רפואית וטעויות בקבלת ההחלטות של הצוות הרפואי עלולים להוביל ללידה שתסתיים בנזקים לאם ו/או לתינוק, ובמקרים חמורים יותר אף במוות.
חשוב להבין כי לא כל נזק לתינוק או לאם המתרחש במהלך לידה מעיד על רשלנות רפואית. ישנם מקרים בהם מתרחשים סיבוכים שלא היה ניתן לצפות אותם מראש ולא היה ניתן למנוע את התרחשות הנזק, למרות שהצוות הרפואי עשה כל שביכולתו. עם זאת, במקרים בהם הצוות הרפואי היה צריך לפעול באופן שונה למניעת סיבוך או להתמודדות עמו, לא פעל בדחיפות הנדרשת ו/או חרג מן הסטנדרטים המקובלים בתחום, הדבר יכול להעיד על רשלנות רפואית, ויש מקום לבדוק האם ישנה עילה להגשת תביעת רשלנות בלידה.
מצוקה עוברית בלידהמצוקה עוברית הינו מונח שמתאר מצב בו העובר אינו מקבל מספיק חמצן ברחם. מצב זה יכול להיווצר כאשר תנועת העובר ברחם יוצרת לחץ על חבל הטבור, קשרים בחבל הטבור או היכרכות והיקשרות שלו סביב העובר. כתוצאה מכך זרימת הדם דרך חבל הטבור מאטה או נעצרת ונפגעת יכולת הגעת החמצן לעובר. גורם נוסף אפשרי למצוקה עוברית היפרדות חלקית של השליה מדופן הרחם במהלך ההריון או הלידה, מצב אשר עלול לסכן גם את האם. באם מצב זה נמשך לאורך זמן, הדבר עלול להוביל לפגיעות קשות אצל העובר כגון מומים, פגיעה מוחית, שיתוק מוחין ואף מוות. במקרים רבים, מצוקה שאינה מטופלת כראוי מובילה לנזקים בלתי הפיכים, עד כדי כך מצב המצריך טיפול סיעודי לכל ימי חיי הילד. נוסף לנזק הפיזי ישנם נזקים בדמות סבל, עוגמת נפש ופגיעה באיכות החיים של הילד והוריו. כאשר עולה חשד כי רשלנות רפואית בלידה או בהריון הובילה למצוקה עוברית או התבטאה בתגובה למצוקה עוברית, מומלץ לפנות בהקדם לייעוץ אצל עורך דין רשלנות רפואית, אשר מחזיק בידע הנדרש לבחינת המקרה הספציפי. עורכי דין רבים מציעים פגישת ייעוץ חינם במהלכה הם שומעים על פרטי המקרה מפי הורי התינוק/ת ומעיינים בתיעוד הרפואי שבידיהם, בכדי להעניק הערכה ראשונית באשר לשאלה האם יתכן שהתרחשה רשלנות רפואית והאם יש מקום לבחינה מעמיקה יותר של המקרה. במקרים רבים, ידע עורך הדין לייעץ להורים באשר לקיום עילה להגשת תביעה, סיכויי תביעה שכזו אם תוגש וסדרי גודל של הפיצוי הצפוי במקרה של הצלחת התיק וסיומו בנצחון התביעה. מצוקה עוברית עלולה להתרחש החל מהשליש השני של ההריון או במהלך הלידה. רופאים מאבחנים מצוקה עוברית באמצעות נתונים דוגמת קצב הלב של העובר, שמגיעים מניטור אלקטרוני רציף, אולטרה סאונד או ממדידת רמת החומציות בדם העובר. בשל חומרת הסיכונים, מצוקה עוברית מצריכה טיפול דחוף ומיידי מצד הצוות הרפואי. דרכים אפשריות לטיפול במצוקה עוברית הן שינוי תנוחת האם ותנוחת העובר, ומתן תוספת חמצן לאם. במידה ופעולות אלו אינן מסייעות, לעיתים מוחלט לשנות את שיטת הלידה הטבעית ללידה מכשירנית או ניתוח קיסרי, בכדי לחלץ את העובר מן הרחם במהירות. מצוקה עוברית יכולה להתרחש כאמור גם במהלך ההריון וכשלון באבחון מצוקה עוברית, זלזול או חוסר התייחסות לתלונות האם ההרה באשר לירידה בתנועת העובר ברחם, מתן טיפול לקוי או בלתי מתאים, כל אלו יכולים להוות עילה להגשת תביעת רשלנות בהריון. לעיתים מצוקה עוברית במהלך הלידה עצמה יכולה היתה להימנע אילו הרופא המטפל היה מנהל מעקב הריון תקין ומאתר גורמי סיכון מבעוד מועד על ידי ביצוע בדיקות נדרשות. מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |