מהי לידת וואקום?
לידת וואקום היא למעשה אחת משתי שיטות של לידה מכשירנית. כשמה כן הוא לידה מכשירנית נעשית בהתערבות חיצונית באמצעות מכשיר. השיטה הראשונה היא באמצעות מכשיר מלקחיים בה זוג כפות מתכתיות נתפסות על ראש העובר ובעזרתן מושך הרופא המיילד את היילוד החוצה והשיטה השנייה היא באמצעות מכשיר וואקום שמורכב מכיפה עשויה ממתכת או סיליקון. הכיפה מונחת על החלק האחורי של הגולגולת ובעזרת צינור שמחובר למכשיר חשמלי, היא יוצרת לחץ ווקום ונצמדת לקרקפת התינוק. הולדת העובר נעשית תוך משיכות שמותאמות לצירי האם ולכן כמעט ולא מופעל כוח.
הליך הלידה
לפני לידת וואקום על הרופא המיילד לוודא כי צוואר הרחם בפתיחה גמורה, שקרומי שק ההיריון פקועים וששלפוחית השתן ריקה. כמו כן עליו לוודא, כי העובר נמצא בפוזיציה המאפשרת לידת וואקום מבלי לסכן את העובר- אך ורק כאשר ראש העובר נמצא נמוך בתעלת הלידה ניתן ליילד אותו בלידת וואקום.
אין ספק כי עדיף ללדת בלידה רגילה, אך ישנם מקרים בהם אין ברירה וחייבים לזרז את הליך הלידה על מנת למנוע סיבוכים מיותרים מהתינוק וכן מהאם. לידת וואקום מתבצעת במקרים קיצוניים, כמו במקרים בהם ישנו חשד לקיפוח עוברי בשל שינויים במוניטור, מקרים בהם השלב השני של הלידה מתארך מעבר למקובל, מקרים בהם היולדת סובלת ממחלת לב קשה ורוצים למנוע ממנה מאמץ יתר ועלייה בלחץ התוך בטני ומקרים בהם היולדת מותשת ולא מסוגלת לשתף פעולה וללחוץ.
מהם הסיכונים של לידת וואקום?
ישנו אחוז קטן מן המקרים (כ- 3%) בהם לידת וואקום אינה מצליחה ומצריכה באופן בהול ניתוח קיסרי לחילוץ התינוק. מעבר לכך, הסיבוכים הקשורים בלידת וואקום הם מועטים וברוב המקרים חולפים כעבור זמן מה. יכולה להיווצר בצקת מתחת לעור הקרקפת לאחר לידת וואקום שנעלמת בין 24 עד 48 שעות לאחר הלידה. רק במקרים נדירים תוארו סיבוכים קשים יותר של דימום תוך מוחי של הולד כתוצאה מלידת וואקום. האם עלולה לסבול מקרע בנרתיק, קרע בצוואר הרחם או קרע בשלפוחית השתן.
למה לא לבצע ניתוח קיסרי במקום לידת וואקום?
למרות שיכולים להיות סיבוכים משמעותיים בלידת וואקום עבור האם והתינוק, לא בכל מקרה עדיף ניתוח קיסרי. במקרים בהם ראש התינוק נמצא נמוך בתעלת הלידה ייתכנו קשיים בחילוץ העובר באמצעות ניתוח קיסרי שעלולים לגרום לסיבוכים אצל האם והיילוד ומקרי רשלנות בניתוח קיסרי יוכלו ליצור השלכות לגבי הריונות ולידות עתידיים. במקרים אלו יהיה עדיף לבצע לידת וואקום בכדי לצמצם את שיעור הסיבוכים האפשריים.
רשלנות בלידת וואקום
לידת וואקום צריכה להתבצע תוך נקיטת משנה זהירות במיוחד בשל הסיבוכים המשמעותיים שיכולים להיווצר לאם ולוולד. בין הסיבוכים ניתן למנות נזק לתעלת הלידה, תחלואה וחום עבור האם וכן דימום מוחי ופגיעות אחרות לוולד.
לפני ביצוע לידת וואקום על הרופא המיילד לספק ליולדת את כל המידע הרלוונטי לגבי הבעיה, הפתרון, החלופות (ניתוח קיסרי) וכן הסיכונים הכרוכים בתהליך. על היולדת להסכים מדעת ללידה זו ועל הצוות הרפואי לתעד באופן מקצועי ומדויק את מהלך הלידה בגיליון הרפואי.
היעדר רשומות רפואיות, ביצוע לידת וואקום ללא רופא מומחה, מקרים בהם התקבלה החלטה ללידת וואקום כשבפועל מצב העובר והיולדת חייב ניתוח קיסרי או כל רשלנות אחרת בעת הלידה מהווה עילה לתביעה בגין רשלנות בלידה.
במקרים בהם נגרמו נזקים לאם או לוולד כתוצאה מרשלנות בלידה מומלץ לפנות לשירות עורך דין רשלנות רפואית על מנת לבדוק בצורה מקצועית האם יש קשר סיבתי בין האופן בו הצוות הרפואי ביצע את הלידה לבין הנזקים שנגרמו. בין אם מדובר במקרי רשלנות בלידה או רשלנות בהריון עו”ד רשלנות רפואית יוכל להוכיח את הקשר הסיבתי במשפט ובכך לזכות את התובעים בגובה הפיצויים המקסימאלי שמגיע להם.