לידת מלקחיים המתבצעת באמצעות מכשיר מלקחיים, נועד למקרים בהם צריך לזרז את הלידה ולהימנע מסיבוכים. כידוע, אחרי שבוע 42 שיעור התחלואה והתמותה של עוברים עולה, ולכן השאיפה היא לסיים את ההיריון בשלבים האלה. מעבר לסכנות עבור היילוד באי זירוז הלידה, האם גם היא נתונה לסיכונים כמו רעלת הריון שיכולה לגרום לסיבוכים קשים, עד מוות.
מהי לידת מלקחיים?
המלקחיים הן זוג כפות מתכתיות הנתפסות על ראש העובר ובעזרתן מושך הרופא המיילד את היילוד החוצה. לצורך לידת מלקחיים, על צוואר הרחם להיות פתוח לחלוטין, על שלפוחית השתן להיות ריקה לחלוטין ועל מצג ראש הוולד או הפנים להיות עם סנטר קדמי. אי עמידה באחד מתנאים אלו או אי זהירות בעת הלידה עמה יכולה להוביל לסיבוכים חמורים עבור התינוק כגון דימום מוחי שיכול להוביל לשיתוק מוחין וכן לקרע בתעלת הלידה עבור האם.
לידת מלקחיים היא למעשה אחת משתי שיטות של לידה מכשירנית. לידה מכשירנית היא לידה המתבצעת באמצעות מכשיר וואקום או מלקחיים לצורך זירוז הלידה והימנעות מסיבוכים. 8% מכלל הלידות כיום מתבצעות בלידה מכשירנית כשרובן נעשות תוך שימוש במכשיר הוואקום. הסיבה המרכזית ללידה מכשירנית היא מתן אפידורל היכול לעקב את השלב השני של הלידה – השלב מפתיחה מלאה ועד ליציאת העובר.
מתי מבצעים לידת מלקחיים?
ההחלטה ללידת מלקחיים נעשית במצבים בהם העובר נמצא במצוקה עוברית בה הוא לא מקבל מספיק חמצן ויש צורך בלידה מהירה, מחלות של האם כגון מחלות לב או ריאות המעכבות את שלב יציאת העובר, זיהומים, סיבוך של היפרדות השיליה – בו מעטפת השיליה נפרדת מהרחם ומהווה סיכון לאם ולעובר יחדיו ועוד.
על מנת לאשר הליך לידת מלקחיים יש לוודא כי היולדת נמצאת במצב של פתיחה מלאה, פקיעת מים, שלפוחית שתן ריקה, מצג ראש של העובר, ללא עדות לבעיה אגנית או לחוסר פרופורציה בין ראש העובר לאגן, וכן לוודא את נוכחותו של רופא מומחה בעת הלידה. ביצוע לידת מלקחיים צריכה להיות על תינוקות הקטנים ממשקל 4 ק”ג ולא לפני השבוע ה 34. יש לבצע לידת מלקחיים רק כאשר הראש מבוסס באגן.
רשלנות בלידת מלקחיים
רשלנות בלידה המתבצעת באמצעות מלקחיים ואי נקיטת משנה זהירות עלולה להוביל לסיבוכים לאם של נזק לתעלת הלידה, תחלואה וחום, וכן עבור הוולד שעלול לסבול מדימום מוחי ופגיעות שונות בפנים. חלק מהסיבוכים הקשים הם נדירים ביותר וכוללים דימומים, שבר בעצם הבריח של הוולד, צהבת ועוד.
לפני ביצוע לידת מלקחיים על הרופא המיילד לספק ליולדת את כל המידע הרלוונטי לגבי הבעיה, הפתרון, החלופות (ניתוח קיסרי) וכן הסיכונים הכרוכים בתהליך. על היולדת להסכים מדעת ללידה זו ועל הצוות הרפואי לתעד באופן מקצועי ומדויק את מהלך הלידה בגיליון הרפואי (היעדר רשומות רפואיות מהווה רשלנות רפואית לכל דבר).
במקרים בהם הרופאים ביצעו את לידת המלקחיים ללא רופא מומחה, ללא נקיטת משנה זהירות או במקרים בהם התקבלה החלטה ללידה מכשירנית כאשר בפועל מצב העובר והיולדת חייב ניתוח קיסרי, מדובר בעילה לתביעה בגין רשלנות רפואית בלידה.
במקרי רשלנות בניתוח בהם נגרמו נזקים לאם או לוולד, מומלץ לפנות לשירותי עו”ד רשלנות רפואית על מנת לבדוק האם יש קשר סיבתי בין האופן בו הצוות הרפואי ביצע את הלידה (על סמך רשומות רפואיות וחוות דעת של רופא מומחה) לבין הנזקים שנגרמו. קשר סיבתי במקרי רשלנות בלידה או רשלנות בהריון יכול להיות מוכח בבית המשפט ולזכות את התובעים בפיצויים שגובהם נמדד ביחס ישיר לחומרת הנזק.