ניתוח קיסרי הינו הליך פולשני, במהלכו חותכים את הבטן והרחם של היולדת במטרה לחלץ את העובר. לאחר הוצאת העובר ובדיקתו, מוצאת השיליה ונתפרים החתכים שבוצעו. במרבית המקרים הניתוח מבוצע לאחר שהיולדת קיבלה זריקת הרדמה בשם “אפידורל”. למרבה הצער ישנם מקרים בהם האם ו/או הילוד ניזוקים כתוצאה של רשלנות בניתוח קיסרי, וכן מקרים בהם לא ניתן למנוע את הנזקים, שכן כמו בכל הליך כירורגי, גם בניתוח קיסרי ישנם סיכונים.
ניתוח קיסרי
ניתוח קיסרי הינו כיום אחת משיטות הלידה השכיחות ביותר. כחמישית מכלל הלידות בישראל נעשות באמצעות ניתוח קיסרי. במקרים רבים, נשים רבות מעדיפות שיטה זו בכדי להימנע מכאבי הלידה, ובוחרות מיוזמתן בשיטה זו. במקרים אלו, האישה פונה לרבית החולים בו היא רוצה ללדת לתיאום שיחה ופגישת הכנה טרם הלידה, ונקבע תאריך לניתוח. ניתוחים אלו נקראים בשפה המקצועית ניתוחים אלקטיביים, שכן הם נעשים מתוך בחירה.
ישנם מקרים בהם הבחירה בניתוח קיסרי נעשית על ידי הרופא המלווה את האם במהלך תקופת ההריון כתוצאה ממצב האם ו/או העובר, ומועד הניתוח נקבע לשבוע ה-39 להריון. במקרים אחרים ניתוח קיסרי מתבצע כאשר האישה מגיע ללידה רגילה בבית החולים ובמהלך לידה טבעית מתגלה סיבוך כלשהו. הרופא המיילד יפנה את היולדת לניתוח קיסרי במקרים בהם ברור כי התועלת עולה על הסיכונים.
למרות התקדמות הרפואה המודרנית המערבית, ניתוח קיסרי הינו הליך כירורגי, וככזה כרוכים בו סיכונים. הניתוח כרוך בשיעורי תחלואה גבוהים יותר מאשר בלידה רגילה ובסיכונים לאם ולעובר. סיבוכים במהלך ניתוח קיסרי עלולים לגרום נזקים קשים לאם ולעובר ואף להוביל למוות. לכן, לא כל מוסד רפואי בארץ יסכים לבצע ניתוח קיסרי אם אין הכרח בכך.
ניתן למנות מספר סיבוכים או נסיבות בעטיין יוחלט על ביצוע ניתוח קיסרי, ביניהם:
- מצוקה אצל העובר
- חשש ממשי לפרע כתפיים (מצב חרום שבו כתפי היילוד נתקעים בתעלת הלידה)
- היולדת סובלת מעודף משקל משמעותי
- היולדת סובלת מרעלת הריון
- האישה נושאת ברחמה יותר מעובר אחד
- האישה ילדה בעבר בניתוח קי סרי
- עובר גדול מן הרגיל
- מצג עכוז או מצג רגליים
עילות לתביעת רשלנות רפואית בלידה על רקע ניתוח קיסרי
חשוב לציין שלא כל פגיעה או נזק שנגרמו ליולדת או לעובר הינם עילה לתביעת רשלנות בלידה. בכדי לקבוע האם מדובר על רשלנות רפואית עורך דין המתמחה בתחום צריך לבחון היטב את נסיבות המקרה הספציפי וכן להתייעץ עם מומחים רפואיים אשר יבחנו את המסמכים הרפואיים.
אם אתם חושדים כי נפגעתם עקב רשלנות בלידה, ירון מויאל, עורך דין רשלנות רפואית בירושלים מציע פגישת ייעוץ חינם ללא כל התחייבות. ניתן לקיים לפגישות בירושלים, בתל אביב או בהרצליה.
לתיאום פגישת ייעוץ, חייגו 02-5662662 או לחצו עורך דין רשלנות רפואית |
רשלנות בניתוח קיסרי יכולה להתרחש בשלבים שונים של ההליך – לפניו, במהלכו או לאחריו. נזקים עלולים להיגרם ליולדת או לעובר עקב החלטות שגויות שנעשו על ידי הצוות הרפואי לפני ביצוע ההליך הכירורגי עצמו, כגון התמהמהות בהפניית היולדת לניתוח. חוסר זהירות מצד הרופא המנתח יכול להוביל לפגיעה פיזית ביולדת או בעובר במהלך הניתוח עצמו. כמו כן, הרופאים עלולים להתרשל לאחר הניתוח במעקב הרפואי אחר היולדת לאחר הניתוח ולא לזהות מצב של דימום מוגבר או זיהום. חומרת הנזקים מהם סובלים האם או הילד לעיתים מושפעת מן השלב בו התרשל הרופא.
ניתן למנות עילות אפשריות רבות להגשת תביעות רשלנות רפואית בלידה על רקע ניתוח קיסרי, ביניהן:
- איחור בהפניית היולדת לחדר הניתוח.
- ביצוע ניתוח קיסרי למרות שלא היה בכך צורך רפואי.
- רשלנות בביצוע ההרדמה – הזרקת האפידורל שלא כשורה לעמוד השדרה של היולדת או מתן מינון לא נכון.
- ביצוע הניתוח באופן בלתי מיומן או בחוסר זהירות.
- התעלמות מסימפטומים המעידים על סיבוך במהלך הניתוח.
- רשלנות בהשגחה על מצב היולדת לאחר הניתוח – על הרופא לוודא כי מצבה הבריאותי של היולדת תקין ולבצע בדיקות במידת הצורך. במידה וחלה הרעה במצבה, עליו להעניק לה טיפול רפואי מתאים בתוך פרק זמן סביר.
- אי הסכמה מדעת – על הרופא מוטלת חובה להסביר ליולדת מהן האופציות השונות העומדות בפניה בנוסף ללידה קיסרית, במידה ומצבה מאפשר זאת, כגון לידה רגילה ולידה מכשירנית. עליו לוודא כי היא מבינה מהם המשמעויות והסיכונים הכרוכים בכל אחת מן האפשרויות, ולהחתימה על טופס הסכמה לפני ביצוע הניתוח. במידה ולא עשה זאת, הדבר נחשב להפרה של זכויותיה. בתי המשפט מחמירים עם רופאים בעניין זה, ובמיוחד במקרים בהם מדובר על ניתוח אלקטיבי ולא ניתוח חירום.
הגשת תביעה לבית המשפט נעשית על ידי עורך דין רשלנות רפואית, לאחר קבלת חוות דעת ממומחה רפואי. על חוות הדעת לקבוע כי היולדת קיבלה טיפול רשלני ולבסס קשר סיבתי בין הטיפול שניתן לה ובין הנזקים שנגרמו לה ו/או לילד. רק על סמך חוות דעת כזו ניתן יהיה להגיש את התביעה.
בתי המשפט יפסקו פיצויים כספיים גבוהים לאם ו/או לילד אשר נפגעו במקרים בהם יוכח כי רשלנות בניתוח קיסרי גרמה לנזקים חמורים לאם ו/או לילד וגרמה לפגיעה מתמשכת בתפקוד שלהם.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:
רשלנות בלידה – לידה מוקדמת
רשלנות בלידה – מעקב אחר מצב היילוד
רשלנות רפואית בבחירת שיטת הלידה |