באם נפגעתם במהלך או כתוצאה מהליך רפואי כלשהו, ואתם חושדים כי הפגיעה הינה תוצאה של רשלנות רפואית, מומלץ לקבוע פגישת ייעוץ עם עורך דין רשלנות רפואית בהקדם האפשרי. חשוב להבהיר כי רשלנות רפואית הינו תחום השייך לדיני נזיקין, אך לא כל עורך דין נזקי גוף מתמחה בהכרח בתחום הספציפי של רשלנות רפואית. רצוי לוודא כי עורך הדין עמו תתייעצו בעל ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית, ובייחוד בתחום הספציפי הרלוונטי למקרה שלכם, דוגמת רשלנות בהריון, רשלנות בלידה, רשלנות בניתוח וכו’. עו”ד רשלנות רפואית יבחן את נסיבות המקרה, תוך עיון במסמכים הרפואיים בכדי לייעץ לכם האם ישנה עילה להגשת תביעת פיצויים. חשוב להבין כי תהליך הכנת כתב התביעה וההליכים המשפטיים עצמם יכולים להיות ארוכים ומתישים, והם טומנים בחובם עלויות לא מבוטלות. לכן, יתכן מצב בו עורך דין רשלנות רפואית ימליץ על חלופות להגשת תביעה משפטית אשר יוכלו להשיג את הפיצוי המגיע לכם באופן מהיר הרבה יותר, דוגמת משא ומתן ישיר מול המוסד הרפואי, הליך גישור או הליך פשרה בבית המשפט, ורק במידה וערוץ זה לא יצלח, יופנו המאמצים להגשת כתב תביעה.
תביעת רשלנות רפואיתכאמור, תביעת המוסד הרפואי ו/או הרופא המטפל בבית משפט מצריך אורך רוח שכן מדובר בתהליך ארוך ומורכב. שלב הכנת כתב התביעה מצריך איסוף מסמכי תיעוד רפואי והכנת חוות דעת רפואית. שלב ראשוני זה, טרם התחלת ההליכים בבית המשפט, יכול להתארך כדי חודשים.
לאחר הגשת כתב תביעה לבית המשפט, הצד הנתבע מצידו מכין כתב הגנה הכולל חוות דעת של מומחים רפואיים מטעמו. הוא אף רשאי לשלוח את התובע לבדיקה רפואית אצל רופא מומחה מטעם ההגנה. על פי החוק לרשות הצד הנתבע עומד חודש להגשת כתב הגנה, אך במקרים של רשלנות רפואית יתכן והוא יקבל ארכה של 60 יום ואף יותר, בהתאם לנסיבות המקרה ומורכבותו. הצד הנתבע יבקש מן התובע לחתום על טופס ויתור על סודיות בכדי שיוכל לאסוף את כלל המסמכים הרפואיים, וגילוי כלל המסמכים המצויים אצל התובע. לעיתים כל צד אף יגיש לצד השני שאלונים במטרה לקבל מידע נוסף אשר עשוי לסייע לו בשלב הדיונים וההוכחות.
שלב זה, שלב ההוכחות עד לקבלת פסיקת בית המשפט, עלול להימשך שנים, ויש לקחת בחשבון את המאמצים ומשאבי הזמן הנדרשים לשם כך, הפסד ימי עבודה וכו’. חשוב לציין גם את הקושי הנפשי הכרוך בתביעה מתמשכת ועמידה מול חקירות ההגנה, ובייחוד אם פגיעות התובע מצריכות טיפול ושיקום גם במהלך תקופה זו, במקביל לניהול ההליכים המשפטיים. זאת ועוד, בכל הליך משפטי יש לקחת בחשבון את הסיכוי כי התביעה תידחה על ידי בית המשפט, או אז יאלץ הצד התובע לשלם את הוצאות בית המשפט של הצד הנתבע.
הסכם פשרה בעניין רשלנות רפואיתמו”מ ישיר בין הצדדיםניתן להשיג הסכם פשרה באמצעות משא ומתן בין הצד הנפגע למוסד הרפואי ו/או הרופא המטפל מחוץ לכותלי בית המשפט. ברוב המקרים מדובר בהליך קצר יחסית, אשר יתנהל מול נציגי חברות הביטוח של המוסד הרפואי או מול עורכי הדין של חברות אלו. גישורבמידה ושני הצדדים מסכימים, ניתן לפנות להליך של גישור כחלופה להליך משפטי. המגשר יהיה ברוב המקרים עורך דין ותיק בתחום הנזיקין או שופט בדימוס אשר יהיה מקובל על שני הצדדים. לאחר ששני הצדדים יציגו טיעוניהם בפניו, הוא יציג בפניהם הצעת פשרה. אם תתקבל הצעתו, שני הצדדים ישלחו לבית המשפט הסכם פשרה חתום. חשוב לציין כי בהליך גישור, בניגוד למו”מ ישיר, כל צד יכול להציג בפני המגשר נתונים מבלי לחשוף אותם בפני הצד השני.
ייצוג עורך דין רשלנות רפואית בהסכם פשרה
יש להבהיר כי ייצוג עו”ד רשלנות רפואית הינו חשוב מאין כמוהו בניהול מו”מ ישיר עם המוסד הרפואי או בהליך גישור. בשני המקרים הללו, הצד הנתבע ייוצג על ידי עורכי דין מנוסים המתמחים בתחום הרשלנות הרפואית, והסיכוי של הנפגע להשיג את מלוא הפיצוי המגיע לו הינו נמוך ביותר. להשגת תוצאה מיטבית מבחינת הנפגע יש צורך בידע משפטי ורפואי מקיף ביותר. ניהול משא ומתן באופן לא מקצועי, ללא הידע הדרוש, עלול להוביל להסכם פשרה אשר יפגע בתובע.
|