תחת המונח רשלנות רפואית בלידה נכללים גם מקרים בהם מקרה הרשלנות למעשה מתרחש לאחר הלידה, במעקב לקוי או חסר אחר מצב היילוד. היות וסיבוכים אצל התינוק יכולים להתרחש גם לאחר הלידה, ישנה חובה על הצוות הרפואי לנהל מעקב אחר היילוד גם לאחר הלידה. אבחון סיבוכים ומתן טיפול ראוי בזמן הינם חשובים ביותר ויכולים למנוע נזקים אצל התינוק, מפגיעות קלות ועד נזקים קשים ובלתי הפיכים, וחלילה אף מות התינוק.
כאשר ישנו חשד לתוצאה בלתי תקינה באחת הבדיקות שנערכות לתינוק בעת שהייתו בתינוקייה או בתוצאות בדיקות הדם, יש חובת יידוע הורי הילד, מתן הסבר מלא על הטיפול ו/או המעקב הנדרשים ו/או הפנייה לבדיקות נוספות או רופא מומחה בהתאם לנסיבות, כמו גם מתן טיפול מתחייב עוד בבית החולים. במקרה של תוצאות בדיקות דם בלתי תקינות, המעבדה נדרשת ליצור קשר גם עם בית החולים בו נולד התינוק ועם טיפת החלב האזורית שלו וליידע גם אותם. תביעות רשלנות בלידהתביעות רשלנות רפואית על רקע מעקב אחר מצב התינוק לאחר לידה מוגשות כאשר נגרם נזק לתינוק בין היתר על רקע הנסיבות הבאות:
חשוב לדעת כי פגיעה אצל התינוק אינה מעידה בהכרח על רשלנות בלידה. לעיתים מתרחשים סיבוכים אותם לא יכול הצוות הרפואי למנוע או לצפות מבעוד מועד. בכדי לבדוק האם הנזקים נגרמו לתינוק כתוצאה מרשלנות רפואית יש צורך בידע נרחב בתחום הרפואי כמו גם המשפטי. עורך דין רשלנות רפואית יציע לרוב פגישת ייעוץ חינם במהלכה ישמע מפיכם את השתלשלות האירועים, וכן יבקש לעיין בתיעוד רפואי, בכדי לקבוע האם ישנה עילה להגשת תביעת רשלנות בלידה. במידה ויגיע למסקנה כי קיימת עילה וישנה כדאיות להגשתה בהתאם לפיצוי שניתן יהיה להשיג, יפנה למומחה רפואי לקבלת חוות דעת משפטית, המהווה תנאי להגשת תביעה לבית המשפט. מומלץ לפנות לפגישה עם עורך דין רשלנות רפואית בסמוך ללידה ככל הניתן, כאשר עולה החשד כי נגרמו נזקים לתינוק עקב רשלנות.
מעקב אחרי לידה – בדיקות וטיפוליםבמהלך שהיית התינוק בתינוקיית בית החולים צריכים הרופאים לערוך מספר בדיקות גופניות לתינוק וכן לעקוב אחר מצב התינוק בכדי לשלול היווצרות סיבוכים ולתת מענה רפואי במידת הצורך. החוק הישראלי קובע כי כל יילוד בבית חולים צריך לעבור בדיקה גופנית מלאה על ידי רופא בתוך יממה מרגע הלידה, וכן בדיקה גופנית נוספת, 24 שעות או פחות לפני שחרורו מבית החולים. בין הבדיקות שעורך הרופא ניתן למנות את הבדיקות הבאות: בדיקה ויזואלית של כל אברי הגוף החיצוניים של התינוק, האזנה לריאות וללב, בדיקה במישוש של איברי הבטן, ווידוא הימצאות דופק תקין באמצעות מישוש עורקי הירך, הערכת המצב הנוירולוגי של התינוק, הערכת עוצמת שרירי הגוף, בדיקת פרקי הירכיים, בדיקת שמיעה. בנוסף לבדיקות אלו ישנם טיפולים רפואיים אשר ניתנים ליילודים דוגמת טיפולי עיניים למניעת דלקות, מתן זריקת ויטמין K לעזרה לקרישת הדם וחיסון נגד צהבת מסוג B. ביום השחרור מבית החולים נלקחת מהתינוק דגימת דם על ידי דקירה בעקב. דגימה זו נשלחת לביצוע סקר תפקודי בלוטת תריס, בדיקות מטבוליות וסקר למחלת פניל קטונוריה. בבתי חולים מסוימים נהוג גם לבצע ספירת דם בכדי לזהות מצבים בהם הדם סמיך מדי עקב המוגלובין גבוה, מצבים אשר עלולים להוביל להפרעות בזרימת הדם לאיברים חיוניים. רשלנות רפואית עלולה להוביל לתוצאות חמורות במיוחד כאשר ישנם גורמי סיכון לסיבוכים. לדוגמא, תינוק אשר נולד לאם שסבלה מסוכרת הריון עלול לסבול מרמות אינסולין גבוהות בדם, מצב המצריך מעקב צמוד אחר רמות הסוכר בדמו, ולעיתים טיפול על ידי מתן עירוי נוזלים כאשר רמות הסוכר מסכנות אותו. דוגמאות נוספות למצבים המצריכים טיפול נוסף הן צהבת, אשר ניתנת לטיפול על ידי אור מיוחד, זיהום או חשד לזיהום, אשר מטופלים על ידי מתן אנטיביוטיקה, רמות נמוכות של סוכר (היפוגליקמיה מוקדמת), עליה בצמיגות הדם (פוליציטמיה), רמות נמוכות של סידן (היפוקלצמיה) ובשלות ריאתית מאוחרת. לידה מוקדמת מגדילה את הסיכוי לסיבוכים בדרגות חומרה שונות, לרוב בהתאם למידת בשלות הפג ולמשקלו בלידה. ככל שהפג נולד בגיל הריון מוקדם יותר ומשקלו קטן יותר, הסיכוי לסיבוכים חמורים גדל. לכן, ישנה חשיבות רבה במיוחד לניהול מעקב צמוד אחר מצב היילוד במצב של פגות. רשלנות רפואית בלידהבתביעות על רקע מעקב אחר מצב התינוק לאחר לידה, בית המשפט יקבע כי התרחשה רשלנות רפואית בלידה ויפסוק סכום פיצויים לטובת התביעה במידה ויגיע למסקנה כי התקיימו שלושת התנאים הבאים:
היות והתחום של רשלנות רפואית, ובוודאי רשלנות בלידה הינו מורכב ביותר, רצוי לוודא כי תיוצגו על ידי עו”ד רשלנות רפואית בעל ניסיון בניהול תיקי רשלנות רפואית בלידה באופן ספציפי, אשר יידע לפנות למומחים הרפואיים הנכונים מן התחומים הרלוונטיים להשגת חוות הדעת הנדרשות להגשת התביעה ויידע כיצד לנהלה באופן המיטבי מול עורכי הדין מטעם הנתבעים.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם: |