בתי המשפט בארץ דנים בכל שנה בתביעות רשלנות רבות, כאשר תביעות רשלנות בהריון ובלידה הינן בין המסובכות ביותר. קיימות עילות רבות להגשת תביעות מסוג זה, וחשוב גם לחדד את ההבדל בין רשלנות בהריון ורשלנות בלידה. רשלנות בהריון הינה רשלנות רפואית המתרחשת עוד בשלבי ההיריון לפני הלידה, בעוד שרשלנות בלידה מתרחשת בעת ההכנה לקראת לידה, במהלך הלידה עצמה או אף לאחריה. לא תמיד ברור מתי בדיוק החלה הרשלנות מאחר ורשלנות רפואית במהלך ההיריון עצמו יכולה לגרום לסיבוכים בלידה עצמה, כך שקל לטעות ולחשוב כי מדובר במקרה של רשלנות בלידה. מכאן החשיבות של ייעוץ וליווי של עורך דין כבר בשלבים מוקדמים, כאשר עולה חשד לנזקים עקב רשלנות.
לא פעם נדרשים בתי המשפט בארץ לפסוק בתביעות העוסקות בהפלת עובר עקב רשלנות רפואית. אחת העילות לתביעת רשלנות בהריון היא הפלת עובר לאחר אבחון מומים, כשלמעשה בדיעבד מתגלה כי העובר היה תקין לחלוטין.
במהלך ההיריון עוברת האישה בדיקות רבות בהן בודקים את בריאותו של העובר. ישנה חשיבות רבה לפענוח תקין של ממצאי הבדיקות השונות. רשלנות בפענוח תוצאות הבדיקות עלול להוביל ללידה של עובר עם מומים קשים, או לחילופין להחלטה שגויה של הפלת עובר בריא. למרבה הצער חלו מקרים הן בארץ והן בעולם בהם התבצע ניתוח רשלני של ממצאי הבדיקות שהוביל להפלת עובר בריא לחלוטין. תהליך ההפלה עלול לגרום נזק פיזי לאישה, וכמובן לעוגמת נפש ונזקים רגשיים גדולים לאין ערוך עבור בני הזוג, שגם פיצוי כספי אינו יכול לתקן את שנעשה. המערכת המשפטית מכירה בחומרה הרבה של רשלנות מסוג זה וההחלטות בדבר הפיצוי עבור בני הזוג נשקלות בכובד ראש.
רשלנות רפואית באבחון מצב העובר
מקרים בולטים בהם מתבצע פענוח לא תקין של העובר הינם בפענוח של בדיקות מי שפיר. בבדיקות אלו ניתן לדעת באופן וודאי האם העובר סובל מבעיות דוגמת תסמונת דאון ולשלול מומים אחרים. למרות שאין הכרח בביצוע בדיקה זו, בוחרות מרבית הנשים ההרות בישראל לבצע אותה על מנת לשלול סבל עתידי לתינוק. גם בדיקות כגון בדיקת דם טבורי ובדיקת סיסי השליה שהן בדיקות חודרניות, מסייעות לאתר מומים הקשורים בהריון. עם זאת, הנסיבה השכיחה יותר לתביעות במקרי רשלנות רפואית בהריון בהקשר של הפלת עובר תקין הינה אבחון רשלני של מצב העובר בבדיקות ההדמיה.
בתי המשפט בארץ דנו לדוגמה במקרה בו אישה נתבשרה כי לעובר אין דופק עוברי, והרופאים המליצו על הפלת העובר, מאחר ושבוע ההיריון נקבע על ידם בטעות כמתקדם הרבה יותר ממה שהיה בפועל. הרופאים סברו כי ההריון עבר את השבוע ה7, כאשר בפועל ההיריון היה צעיר יותר, בשלב בו אי מציאת דופק אינה מעידה על עובר לא בריא.
מקרה נוסף בו דנו בתי המשפט עסק ברשלנות בפענוח בדיקת מי שפיר. האישה התבשרה כי התינוק, שאובחן כתינוק ממין זכר, הינו בעל מומים, והוא צפוי להיוולד ללא חלק מאבריו או כמונגולואיד, ולפיכך אין ברירה אחרת מביצוע הפלה. בפועל, מין התינוק היה ממין נקבה, מה שהוביל לאבחון הלא תקין בבדיקה ומנע בדיקות מתאימות לאבחון טרם ביצוע ההפלה.
הגשת תביעת רשלנות בהריון
תביעת רשלנות רפואית בהריון על רקע הפלה יזומה שלא לצורך יכולה לעסוק בנזקים פיזיים וכספיים, אם נגרמו כאלו במהלכה, אבל לרוב מרבית הנזק יהיה זה הנפשי אשר ממשיך ללוות את המשפחה. מטבע הדברים קשה לאמוד את הנזקים הנפשיים שנגרמו ולכמת אותם לכדי פיצוי כספי. עורך דין רשלנות רפואית מנוסה יידע כיצד להוכיח כי התקיימה רשלנות, ולהביא לידי ביטוי את הנזקים שנגרמו למשפחה בכתב התביעה.
חשוב לציין כי תחום נזקי גוף כולל מגוון תתי-תחומים ביניהם גם תאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות אישיות ועוד. חשוב לבחור עורך דין אשר מתמחה ספציפית בתחום של רשלנות רפואית, שכן לא כל עו”ד רשלנות רפואית יהיה בעל הידע והניסיון הדרושים לניהול מוצלח של ההליכים המשפטיים. כמו כן, יש לוודא כי מדובר על עורך דין בעל ניסיון עשיר בייצוג בתביעות של רשלנות רפואית עם רקורד הצלחות. עורך הדין ילווה את המשפחה החל משלב איסוף מסמכי התיעוד הרפואי, קבלת חוות דעת מומחה והכנת כתב התביעה ועד לסיום ההליכים. בחירה נכונה של עו”ד רשלנות רפואית תבטיח פיצוי הולם למשפחה בגין הנזקים שנגרמו לה.