עם עלייתם הפופולארית של אופניים בשנים האחרונות בין אם רגילות ובין אם חשמליות, צמחה גם תופעת תאונות אופניים עם הולכי רגל או כלי רכב אחרים.
החוק בישראל למעשה אינו מבדיל בין אופניים חשמליות לאופניים רגילות, ונותן להם מעמד משפטי שווה להולך הרגל.
ישנו הבדל גדול בין סוגי התאונות בהם מעורבים אופניים על סוגיו השונים – הבדלים בזכות לתבוע, העילה לתביעה, גודל הפיצויים ואת מי אפשר לתבוע. כמו כל אירוע משפטי- צריך לבחון כל מקרה לגופו ולהפיק את המרב שניתן ממנו. הבדל אחרון הוא בסוג התאונה – האם מדובר בתאונת אופניים או בתאונת דרכים? התשובה לכך היא פשוטה – בכל מקרה שמעורב רכב – דו גלגלי או בעל 4 גלגלים – מדובר בתאונת דרכים, בעוד שבכל סוגי התאונות האחרים ללא מעורבות של רכב כלל – מדובר בתאונת אופניים.
אז אלו סוגי תאונות אופניים קיימות?
תאונת אופניים עם רכב
במקרה זה מדובר בתאונת דרכים, ורוכב האופניים יכול לתבוע את הפיצויים מנהג הרכב בהתבסס על חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975, הקובע מנגנון של פיצוי עבור רוכב האופניים ללא קשר לשאלת האשמה.
חשוב לציין כי במקרה שבו אין מגע פיזי בין האופניים לרכב – גם תיתכן עילה לתביעת פיצויים, אך במקרה זה על רוכב האופניים להוכיח כי התאונה נגרמה בעקבות הרכב כמו לדוגמה במקרה בו רוכב האופניים נפגע כתוצאה מרכב שהפחיד אותו או ניסה להיצמד אליו בכביש. מקרים אלו קשים יותר להוכחה אך אפשריים אם קיימות ראיות או עדים היכולים להעיד על הקשר הסיבתי בין פעולה שעשה נהג הרכב לבין התאונה עם האופניים.
הולך רגל שנפגע על ידי רוכב אופניים
תאונה זו אינה נחשבת תאונת דרכים ולכן הולך הרגל לא יוכל לזכות בפיצוי מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. במקרה זה יצטרך הולך הרגל לתבוע בתביעה אישית את רוכב האופניים בגין רשלנות. עליו להוכיח כי רוכב האופניים הוא האשם בתאונה ובנזקי הגוף שנגרמו, אחרת תביעתו תידחה והוא לא יהיה זכאי לפיצוי. בכל מקרה, על הולך הרגל הפגע, לאסוף כמה שיותר פרטים על רוכב האופניים לאחר התאונה ואת פרטיהם של עדי ראייה לתאונה במקרה ויש.
תאונה עצמית של רוכב האופניים
במקרה זה הרוכב לא יוכל לקבל פיצוי כספי מאחר ולא היו מעורבים אחרים בתאונה מלבד הרוכב עצמו. אלא אם כן, התאונה התרחשה בעקבות מפגע בדרך כמו בור פתוח בכביש עירוני. במקרה זה לדוגמא יוכל הרוכב לתבוע את העירייה על תחזוקה לקויה של הכביש. כל מכשול אחר לעניין זה יכול גם הוא להוות עילה לתביעה נגד הגורם האחראי. כך לדוגמא אם מכשול מסוים באחריותו של בית העסק גרם לתאונה, יכול הרוכב לתבוע את בית העסק. הרוכב כמובן צריך להוכיח כי מדובר ברשלנות של הגורם האחראי על מנת לתבוע ממנו פיצויים.
תאונת אופניים עקב פגם בייצור
במקרה זה יוכל רוכב האופניים לתבוע את המוכר או את היצרן תוך שהוא מוכיח לבית המשפט שהאופניים אכן היו תקולות כשקיבל אותם ונזק זה הוא שגרם לתאונה. התביעה במקרה זה תהיה לפי עוולת הרשלנות ובהתבסס על חוק האחריות על מוצרים פגומים.
תאונת אופניים לתלמידים
רוב תלמידי מדינת ישראל בין הגילאים 5-18 מבוטחים בפוליסות ביטוח תאונות אישיות לתלמידים. במקרה זה אפשר לזכות בפיצוי ולתבוע את חברת הביטוח שמבטחת את התלמיד.