ניתוח קשירת חצוצרות הינו אחת השיטות היעילות ביותר למניעת הריון, הודות ליעילות הגבוהה שלו ולעובדה שמדובר על הליך חד-פעמי שאינו מצריך נקיטת פעולות נוספות לאורך השנים. מדובר על הליך מקובל ובעל אחוזי הצלחה גבוהים מאד. עם זאת, בהליך כרוך גם סיכון להתפתחות סיבוכים כמו זיהומים ודימומים, אשר במקרים חמורים אף עלולים להוביל למות האישה. חסרון נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שנהוג לראות בהליך בלתי הפיך, כלומר כזה אשר מוביל לעקרות קבועה. אמנם ניתן לערוך ניתוח חוזר לביטול העיקור, אך הוא נחשב מסובך, כרוך בסיבוכים אפשריים רבים, ורק בכמחצית מן המקרים הוא מצליח.
הליך קשירת חצוצרות מבוצע לרוב לבקשת נשים שאינן מעוניינות להיכנס להריון, ופעמים רבות הוא מתבצע במהלך ניתוח קיסרי, כאשר האישה ההרה מחליטה שאינה מעוניינת בילדים נוספים, והדבר מהווה הזדמנות לביצוע ההליך, במקום ניתוח נוסף. במקרים אחרים ההליך מומלץ לאישה על ידי הרופא המטפל עקב מצבה הרפואי והעובדה כי הריון נוסף עלול להעמיד את חייה בסכנה.
במקרים של סיבוכים במהלך וכתוצאה מהניתוח, אותם ניתן היה למנוע, או הריון בלתי רצוי למרות ניתוח קשירת חצוצרות, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין רשלנות רפואית, בכדי לבחון האם קיימת עילה להגשת תביעה.
רשלנות רפואית בניתוח קשירת חצוצרות
קיימות עילות שונות להגשת תביעת רשלנות בניתוח בהקשר של הליך קשירת חצוצרות, כגון:
- אי הסכמה מדעת – כמו בכל הליך כירורגי, גם לפני ביצוע ניתוח קשירת חצוצרות יש לקבל הסכמה מדעת של המטופלת. כלומר, מתן הסבר מפורט לגבי ההליך, הסיכונים שבו ואלטרנטיבות אחרות לטיפול, ולהחתים אותה על מסמך המעיד כי קיבלה את ההסבר המלא והסכימה לביצוע ההליך. יש לציין כי חלק מההסבר צריך להתייחס לעובדה כי ייתכן מצב בו ההליך ייכשל והאישה עלולה להיכנס להריון בכל זאת.
- רשלנות בהרדמה – רשלנות מצד הרופא המרדים, בשלב ההכנה לניתוח, בשלב ההרדמה, הניתוח, היציאה מההרדמה או לאחר הניתוח.
- רשלנות בביצוע הניתוח – קיימות מספר טכניקות לביצוע הליך זה. ביצוע לקוי שלו יכול להוות עילה להגשת תביעה. דוגמאות לכך יכולות להיות קשירה של החצוצרות באופן לקוי או חיתוך לא שלם של החצוצרות.
- רשלנות באבחון וטיפול בסיבוכים במהלך או כתוצאה מההליך – כאמור, כמו בכל הליך כירורגי, גם בניתוח קשירת חצוצרות ייתכנו סיבוכים. כשל בזיהוי או טיפול בסיבוכים דוגמת דימומים או זיהומים מהווה עילה לתביעה.
- אי יידוע האישה על כשלון ההליך – במקרים בהם ניתן להוכיח כי הצוות הרפואי היה מודע לכך שניתוח נכשל אך לא דיווח על כך למטופלת, תיתכן עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בניתוח על רקע הליך קשירת חצוצרות.
- אי ביצוע קשירת חצוצרות במהלך ניתוח קיסרי – במידה והצוות הרפואי לא ביצע את ההליך למרות שהיה אמור לעשות זאת, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית.
הולדה בעוולה
מקרים של הריון למרות ניתוח קשירת חצוצרות עקב רשלנות רפואית נכללים בתחום המשפט בהגדרה של הולדה בעוולה. זאת מכיוון שהן מהווים דוגמה למקרים בהם חלה פגיעה באוטונומיה של ההורים ונפגעה זכותם לתכנן את המשפחה שלהם. יש לציין כי בתי המשפט נוטים לפסוק פיצוי במקרים של רשלנות בהריון מסוג זה, כלומר מקרים שהובילו להריון לא רצוי, אך חלוקים באשר למידת הנזק ולגובה הפיצוי לו ראויים ההורים, וגובה הפיצוי מושפע בין היתר גם ממצבו הבריאותי של הילד.
עם זאת, ראוי להדגיש כי לא כל מקרה בו אישה נכנסת להריון לאחר ההליך מעיד בהכרח על רשלנות רפואית, שכן יתכנו מקרים כאלו גם כאשר הצוות הרפואי פעל בהתאם לפרוטוקול ולסטנדרטים המקובלים בהליכים מסוג זה. בכדי להגיש תביעת פיצויים יש להוכיח התרשלות מצד המוסד או הצוות הרפואי ונזקים שהיה ניתן למנוע לולא התרחשה הרשלנות.
תחום הרשלנות הרפואית הינו מורכב ומצריך ידע נרחב הן בתחום הרפואי והן בתחום המשפטי. לכן, כאשר קיים חשד לנזק עקב רשלנות בניתוח קשירת חצוצרות, מומלץ לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית עם עורך דין רשלנות רפואית. זה יוכל לבחון את פרטי המקרה ולייעץ באשר לקיום עילה להגשת תביעה וכדאיותה. עורך דין מנוסה בתחום יוכל להסביר לגבי ההשלכות של הכנת כתב תביעה וניהול הליכים משפטיים, ולעיתים ימליץ על הליך גישור והגעה להסכם פשרה כחלופה להגשת תביעה משפטית. לא פעם אפיק זה יביא להשגת פיצויים ראויים באופן מהיר יותר.
כאמור, במקרים של חשד לנזק עקב רשלנות בניתוח קשירת חצוצרות, מומלץ לפנות לייעוץ אצל עו”ד רשלנות רפואית, בכדי לבדוק האם ישנה עילה להגשת תביעת פיצויים. לאחר שמיעת פרטי המקרה מפיכם ועיון בתיעוד הרפואי, יוכל עורך דין רשלנות רפואית לייעץ לכם באשר לקיום עילה, ובמידה וישנה כזו, מה דרך הפעולה המומלצת במקרה שלכם – הגשת תביעה משפטית או פניה להליך גישור מול המוסד הרפואי. זאת, בהתאם לנסיבות המקרה, הפיצוי הצפוי ועוד.